Problem z pilotami w alarmie INFERNO

Pytaj o instrukcje, schematy i opisy urządzeń...

Moderator: Marek

Problem z pilotami w alarmie INFERNO

Postprzez cyberdar » 2008-07-05, 21:07

Witam

Zakupiłem dzisiaj alarm INFERNO. W komplecie była centralka z dwoma pilotami (4-ro klawiszowe, V087), czujnik wstrząsów oraz syrena z podtrzymaniem. Podłączyłem wszystko zgodnie z załączonym schematem, sprawdziłem wszystko 5 razy a na koniec podłączyłem centralkę. Żadne bezpieczniki nie wywaliły więc uznałem, że wszystko OK. Jednak po naciśnięciu klawisza alarm nie zareagował. W pierwszym momencie sądziłem, że coś się jednak stało z centralką pomimo, że napięcie na kablu jest i bezpiecznik jest sprawny. Spróbowałem wprowadzić centralkę w tryb serwisowy, żeby sprawdzić czy elektronika jest zasilana. Okazało się, że centralka dała się wprowadzić w tryb serwisowy (trzy "piknięcia" syreny + zapalona dioda LED) a więc wnioskuję, że elektronika ma zasilanie. Problem jednak w tym, że centralka dalej nie reaguje na piloty. W instrukcji pisze, że podczas wyłączania trybu serwisowego centralka "piknie" tyle razy ile jest wprogramowanych pilotów. Problem w tym, że "pika" chyba z 30 sekund. W trybie serwisowym powinien działać centralny zamek. Nie działa.
Czy te piloty należy wprogramować do centralki. Jeśli tak to w jaki sposób ? Przejrzałem forum ale nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi. Być może, że coś mi umknęło. Przejrzałem instrukcję do alarmu ale też niczego nie znalazłem. A może poprostu ta centralka jest uszkodzona ?

--
pozdrawiam
cyberdar
 

Postprzez Sonix » 2008-07-07, 07:51

Proszę wykonać procedurę programowania pilotów (jest opisane na forum).
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

alarm inferno

Postprzez cyberdar » 2008-07-14, 20:57

Witam

Problem jak się okazało nie był z pilotami a z nie polutownym odbiornikiem 433MHz. Po poprawieniu lutów i wkodowaniu pilotów problem rozwiązany.

--
pozdrawiam
cyberdar
 

Postprzez micromax » 2008-07-24, 22:43

Sonix , musisz pogrozic palcem , tez mialem ostatnio podobna sytuacje z inferno. cos na montazu oszczedzaja na cynie.


p.s. az strach pomyslec o normach rohs, elektronike samochodowa to skutecznie zniszczy.
micromax
 
Posty: 54
Dołączył(a): 2007-03-19, 21:11
Lokalizacja: Jaworzno

Postprzez drpiorko » 2008-08-05, 21:33

cyberdar napisał(a):Problem jak się okazało nie był z pilotami a z nie polutownym odbiornikiem 433MHz
Mam taki sam problem. Jak to zrobić i gdzie do znaleść??
drpiorko
 

Postprzez Sonix » 2008-08-08, 08:00

Przelutowanie radia jest krótkotrwałym rozwiązaniem problemu.
Czasami gdy odbiornik radiowy szwankuje, przelutowanie jego 'styków' powoduje że zaczyna on działać poprawnie, ale z czasem możemy się spodziewać że znowu będzie taki problem. Jedynym pewnym rozwiązaniem jest wymiana takiego odbiornika.
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

Postprzez drpiorko » 2008-08-09, 08:50

Problem ustąpił gdy na różowy (zasilanie 12V+ zapłon) kabelek dałem bardzo bardzo dużo cyny aż zrobiła się kulka, sprawdzone napięcie miernikiem i jest ok. Dziekuje

Aha wczoraj montowałem alarm od razu jak przyszedł do Marcin Pióreckiego czyli do mnie :D
drpiorko
 

Postprzez lunes » 2008-10-30, 17:19

Witam
Kupiłem alarm inferno i po przeczytaniu tego tematu i przy okazji szukania przycisku na płytce zauważyłem że dwie końcówki nie są wlutowane brak cyny.
Mam pytanie czy tak to ma być czy może jednak je wlutować?
Poniżej zdjęcia jak to wygląda.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
po kliknięciu w miniaturkę otworzy w pełnym rozmiarze
pozdrawiam
lunes
 

Postprzez micromax » 2008-10-30, 18:46

w otworach sa tulejki, wiec wystarczy ze z drugiej strony druku jest przylutowane.
micromax
 
Posty: 54
Dołączył(a): 2007-03-19, 21:11
Lokalizacja: Jaworzno

Postprzez comin » 2011-03-05, 23:51

Dokładnie to samo.
Przelutowałem odbiornik i chwile podziałał po czym znowu brak reakcji na pilota.
W jaki sposób dokonać naprawy gwarancyjnej?
Mieszkam w kujawsko-pomorkim
comin
 

Postprzez Sonix » 2011-03-07, 09:51

Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

Postprzez comin » 2011-03-09, 17:53

Qrcze, nie mogę znaleźć paragonu.
Wiecie ile może kosztować sam odbiornik?
comin
 

Postprzez Sonix » 2011-03-09, 19:13

Jeżeli na urzadzeniu jest plomba gwarancyjna to nie ma problemu, załatwimy to bez okazywania dowodu zakupu.
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

Postprzez comin » 2011-03-10, 12:16

Chodzi o plombę na obudowie?
Jeśli tak to nie było, po za tym programowałem piloty przyciskiem na płytce i obudowę musiałem zdjąć.
comin
 

Postprzez Sonix » 2011-03-10, 12:21

Czy aby na pewno jest to urządzenie AMT?
Do otworzenia obudowy Inferno wcale nie trzeba zdejmować plomby...
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

Następna strona

Powrót do Szukam schematu, instrukcji, opisu urządzenia.....

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron